Снимка: bgonair.bg

Светът си избра президент на САЩ още преди официалното оповестяване на резултатите в Америка. Интересът на отделните държави към политическите реалности отвъд Океана стана причина за интересен проект.

Поради тази причина холандците Артър вант Хууг и Филидор Виесе решават да се заемат с възникнал като на шега проект. Двамата графични дизайнери създават интернет сайт с глобален достъп, на който задават един кратък и ясен въпрос: Кого би избрал светът за президент на САЩ?

Целта на това нетрадиционно и съвсем непретендиращо за представителност изследване на общественото мнение е да се провери в кои държави и в коя точка на планетата хората са най-заинтересовани от изхода на битката за Белия дом. Затова Хууг и Виесе призовават всеки, желаещ да отдели минутка от времето си, да даде своя глас в този оспорван вот.

В гласуването са се включили близо 440 000 души от почти всички точки на планетата. Само час преди отварянето на избирателните секции в САЩ общият резултат от вота показва солидна преднина за кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Милиардерът взема първото място с 56%. Основният му опонент - кандидатът на демократите Хилари Клинтън, изостава с цели 10% и взема само 44 на сто от гласовете.

Проучването на двамата холандци показва, че магнатът с политически амбиции е предпочитан американски президент за американците, руснаците, бразилците, сърбите и македонците. Тръмп е подходящ за държавен глава и според 75% от българите, взели участие в този вот. Популярността на републиканеца се простира над по-голямата част от Близкия изток, Африка и дори отдалечения Сибир.

За Хилари Клинтън биха гласували в Канада, Китай, Индия, Украйна, Румъния. За нея биха гласували и в Албания, Иран, Пакистан и Япония. Популярността на бившата първа дама е най-голяма в Южна Америка, както и в Мексико.

Разбира се, в някои държави като Египет, Либия, Хаити и Малави двамата кандидати са с изравнени позиции. В тези страни обаче броят на гласувалите е твърде малък, за да окаже някакво влияние на общия резултат.

При внимателно вглеждане в резултатите става ясно, че най-активно са гласували американците, канадците, бразилците, руснаците и европейските граждани. Според данните на сайта и 921 българи са взели участие във вота.

Данните от гласуването не са представителна извадка и са получени на база доброволно желание за участие, свободно време, достъп до интернет, напомнят създателите на проекта.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase