Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия изпрати днес на ръководителя на правителството на белгийската област Валония Пол Маниет проектодекларация за защита на инвестициите - една от ябълките на раздора, попречили на подписването на споразумението за свободна търговия (СЕТА) с Канада, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата

Документът, озаглавен Декларация на кралство Белгия (и на страните членки...) с подкрепата на Европейската комисия относно защитата на инвестициите и Инвестиционния съд (ICS) "дава отговор на всички резерви, изразени от Маниет", посочи европейски дипломат.

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните, тъй като се отнася до възможността, давана на многонационалните компании да инвестират в чужда страна, да подават жалба срещу държава, приела противоречаща на техните интереси политика.

ЕС постави днес ултиматум на Белгия до утре да преодолее съпротивата на Валония срещу търговското споразумение с Канада, в противен случай срещата на върха за подписването му в четвъртък ще бъде отменена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase