Аштън Картър. Снимка: архив, Reuters

САЩ ще отговорят на всяко евентуално използване на ядрено оръжие от Северна Корея по съкрушителен начин, предупреди американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Той говори в началото на двустранните преговори с Южна Корея, започнали във Вашингтон във формат 2+2, в които участват и държавният секретар на САЩ, както и техните съответни колеги от южнокорейска страна - Хан Мин Ку и Юн Бьон Се.

САЩ ще направят всичко, което е нужно, за да защитят себе си, Южна Корея и всичките си други съюзници срещу голямата заплаха, поставена от Северна Корея, която извърши два ядрени опита и изстреля серия от балистични ракети тази година.

Този ангажимент "включва и задължението да осигурим разширено сдържане, гарантирано с пълния спектър от отбранителни способности на САЩ", поясни Картър, имайки предвид т.нар. американски защитен "ядрен чадър" над Южна Корея.

КНДР сега представлява "сериозна заплаха за колективната сигурност (на САЩ и Южна Корея) и в светлината на тези провокативни действия на Пхенян общата ни отбранителна концепция трябва да бъде мощна, а сдържането - заслужаващо доверие", подчерта шефът на Пентагона.

Южнокорейският външен министър Юн Бьон Се от своя страна посочи, че Северна Корея е във "финалния етап на ядреното си превъоръжаване" и призова за осъвременяване на американско-южнокорейската стратегия за съвместен отпор и сдържане на заплахите от страна на Северна Корея. "Дипломатическият натиск и военното сдържане трябва да бъдат напълно синхронизирани, като движение на остриетата на ножицата", каза той. Трябва да действаме така, че "Пхенян да се стресне от паника", посочи Юн.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase