Снимка: архив, Ройтерс

Пожелал анонимност американски официален източник заяви, че отново са били изстреляни ракети от регион в Йемен под контрола на хусите срещу военен кораб на САЩ в Червено море, предаде Асошиейтед прес.

Плавателният съд, корабът "Мейсън" от състава на Военноморските сили (ВМС) на САЩ, е предприел контрамерки и не е бил улучен.

Това е третият път за седмица, в който "Мейсън" и други военни кораби на Вашингтон биват нападнати с ракети от един и същ крайбрежен регион на Йемен. Освен това само преди няколко дни плавателен съд от ВМС на САЩ изстреля ракети "Томахок" по йеменска територия, за да унищожи три радарни станции, за които ръководството на Пентагона смята, че с тяхна помощ са били извършвани предишните атаки срещу негови кораби.

Официалният източник заяви, че при най-новото нападение е възможно да са били използвани и други радарни станции.

Началникът на американските военноморски сили (ВМС) адмирал Джон Ричардсън потвърди за стрелбата.

Няма данни за получени от плавателния съд попадения, посочи Ричардсън, началникът на ВМС на Вашингтон.

По-късно обаче американски представители казаха, че първоначалната информация, така, както я представи Ричардсън, в момента се преразглежда, и отказаха да разкрият пълните подробности за това какво точно се е случило.

Ако нещата се потвърдят, това ще е третият път за седмица, в който ескадреният миноносец "Мейсън" и други военни кораби на Вашингтон биват нападнати.

"Мейсън изглежда отново е бил подложен на атака в Червено море, отново с крилати ракети за противокорабна отбрана, изстреляни от йеменското крайбрежие", каза Ричардсън.

Само преди два дни плавателен съд от ВМС на САЩ изстреля ракети "Томахок" по йеменска територия, за да унищожи три радарни станции, за които ръководството на Пентагона смята, че с тяхна помощ са били извършвани предишните атаки срещу негови кораби.

Пожелал анонимност високопоставен източник от сферата на отбраната в САЩ заяви, че "Мейсън" се е намирал в международни води, когато е било засечено изстрелването на неуточнен брой ракети земя-земя. "Мейсън" не е бил улучен и никой от екипажа не е пострадал.

Друг официален източник, също пожелал анонимност, заяви, че при най-новото нападение е възможно да са били използвани и други радарни станции освен трите атакувани. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase