Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Високопоставен служител от севернокорейското министерство на държавната сигурност е избягал миналата година в Южна Корея. Това съобщи днес телевизия Кей Би Ес, предаде ТАСС.

По нейни данни беглецът е заемал длъжността началник отдел в министерството. Отговарял е за "контрола върху нагласите в обществото и откриването на противници на държавния строй". Според източници на телевизията при разпити в южнокорейското разузнаване избягалият служител съобщил, че "хората от Севера са доста критично настроени спрямо държавния лидер Ким Чен Ун".

Още по темата

Имайки предвид високия ранг на беглеца, той може би е дал на южнокорейските тайни служби ценни данни за системата за контрол върху гражданите в Северна Корея и друга секретна информация, посочва Кей Би Ес.

Във вторник южнокорейската президентка Пак Гън Хе заяви, че бегълците от КНДР, намерили политическо убежище в Южна Корея, ще станат "изпитателен полигон за обединение на нацията".

Според официалната статистика от януари до септември тази година в Южна Корея са избягали близо 900 корейци от Севера - с 15 на сто повече, отколкото през същия период на миналата година. Но според южнокорейското министерство на националното обединение от 2011 г. до 2015 г. включително годишният брой бегълци от Севера е намалял двойно - от 2700 на 1200 души, посочва ТАСС.

Южнокорейски медии съобщиха по-рано, че през първото шестмесечие от годината в Южна Корея са избягали над 10 дипломати от КНДР, повечето на работа в европейски страни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase