Снимка: архив Reuters

5 дни кампания = 5 гласа. Това написа в Twitter българският кандидат за шеф на ООН Кристалина Георгиева малко след като стана ясно, че португалецът Антониу Гутериш е безспорният фаворит за поста.

Той бе избран с 13 от 15 възможни гласа. Ирина Бокова, от която българският кабинет оттегли подкрепа остана четвърта и първа сред жените в надпреварата за поста.

Още по темата
Кристалина Георгиева пък, която стана наш кандидат преди седмица, остана осма при гласуването.

"За мен беше чест да участвам в надпреварата. Благодаря на българското правителство за доверието, както и на страните от Източна Европа, които ме подкрепиха", написа още тя в социалната мрежа.

Тя изрази съжаление, че очакването Източна Европа да бъде регионът, излъчил генерален секретар, не е успяо да се реализира. "Антониу Гутериш, дългогодишен приятел и колега, е безспорен победител в надпреварата. Желая му успех с многото предизвикателства, които му предстоят начело на ООН", пише още българката.

Междувременно вестник "Гардиън" определи резултата като удар за Георгиева.

"Бързият край на надпреварата беше особен удар за вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, която направи късно влизане в борбата за поста. Нейната кандидатура продължи само няколко дни и осем от членовете на Съвета гласуваха против нея, включително две от страните, притежаващи право на вето", пише изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase