Снимка: архив, Reuters

Белгийската прокуратура започна разследване по подозрение за терористично нападение, след като двама патрулиращи полицаи са били ранени около обед днес с нож. Полицаите са били нападнати от едър мъж със суичър, с вдигната качулка, докато патрулирали на оживена улица в най-многолюдния квартал в Брюксел – Скарбеек.

При опит за проверка на документите нападателят е ранил единия полицай във врата, а другия в корема. Минаващ наблизо патрул се притекъл на помощ на колегите си и прострелял нападателя в крака. При задържането носа на трети полицай е бил счупен, съобщават белгийските медии.

Нападателят е идентифициран като 43-годишния Хикам Д., белгийски гражданин и бивш военен. Той е известен на властите с връзките си с белгийски джихадисти, биещи се за ДАЕШ в Сирия. При разпита си той не е посочил причина за атаката.

Животът и на четиримата ранени не е в опасност.

Според прокуратурата има основания инцидентът да се разглежда като терористичен акт, но подробности не се дават.
По-рано източници от белгийските служби съобщиха за разследвания срещу 80 служители на въоръжените сили по подозрения за връзки с ислямистите.

През март Брюксел пострада от паралелни терористични атаки в метрото и на летището, при които загинаха 32-ма души, а 340 бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase