Снимка: архив, Reuters

Наблюдател на РИА Новости коментира решението на българското правителство да смени кандидата на страната за поста генерален секретар на ООН и твърди, че "никой не беше унижавал България дотам".

София подкрепяше досега генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но пренасочи официалната си подкрепа към друга българка - европейския комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Бокова остава в списъка с претендентите за висшия пост в ООН, уточни пред журналисти новозеландският постоянен представител в световната организация Джерард ван Бохемен, ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН през септември.

Още по темата

Българският премиер Бойко Борисов "е неумолим. Бокова, казва той, не оправда очакванията". Може би защото не се отказа от титлата на "кандидат, приятелски настроен към Русия", заявява коментаторът на РИА Новости.

Според него "за София е вече в реда на нещата да изоставя хората си, след като отмени и "Южен поток", въпреки че той обещаваше на страната работни места, заплати, развитие".

България няма да получи "нищо и за отстраняването на Бокова. Освен че при вот на недоверие срещу правителството и предсрочни избори Западът все едно пак ще подкрепи днешната власт", пише авторът на руската агенция.

"Българите нарекоха назначаването на Георгиева, натрапвана от Запада, за български кандидат "национално предателство", пише "Журналистская правда".

Електронният вестник цитира "известния български журналист Георги Готев, убеден, че зад подкрепата за Кристалина Георгиева стои "галактиката на Сорос".

"В тази политическа интрига САЩ се наложиха най-накрая над открито марионетното правителство на България начело с Бойко Борисов (както нескрито говорят с горчивина самите българи) и то се "огъна" пред Големия брат и пред финансиста Джордж Сорос, който дейно лобира за интересите на САЩ", пояснява изданието.

"Сорос реши вместо българите кого искат те да видят като генерален секретар на ООН (. . .) А обикновените българи изразяват в социални мрежи и коментари откритото си възмущение от продажността и безпринципността на собственото си правителство", пише "Журналистская правда".

На изборите за генерален секретар на ООН Латвия смята да подкрепи жена от Източна Европа. По-точно зам.-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева от България, въпреки че в самата България нейната кандидатура не е много популярна, пише рускоезичното издание "Спутник Латвия".

Латвия подкрепя кандидатурата на Георгиева, съобщи пред агенция ЛЕТА външният министър на страната Едгарс Ринкевич, цитиран в материала.

"Според нас в тези състезания трябва да има нови кандидати и в този смисъл Георгиева, която е работила и в Световната банка и на две длъжности в Европейската комисия, е най-добрият кандидат", каза Ринкевич.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase