Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона вчера с германския канцлер Ангела Меркел, като двамата са осъдили "решително варварските въздушни удари на Русия и сирийския режим срещу Източно Алепо", заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Те се съгласиха, че Русия и сирийският режим носят особена отговорност за прекратяването на боевете в Сирия и осигуряването на хуманитарен достъп за ООН до обсадените и труднодостъпни райони в Сирия", посочи американското президентство.

В разговора си Обама и Меркел са обсъдили ситуацията в Украйна и Сирия, като са призовали за край на насилието и в двете страни, предаде ТАСС, позовавайки се на същото изявление на Белия дом.

Обама е изразил решителна подкрепа за усилията на "нормандската четворка", в която влизат и Франция и Германия, "в търсенето на път за скорошно и пълно прилагане на Минските договорености".

"И двамата лидери призоваха страните да продължат да спазват режима на спиране на огъня, да започнат разграничаване на силите по всички точки на линията на контакт, както и в най-кратки срокове да предоставят безпрепятствен достъп на международните наблюдатели в зоната на конфликта", посочи пресслужбата на американското президентство.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase