Снимка: архив, Ройтерс

Усилията на Австрия за по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз и за повече помощ на държавите, откъдето бежанците се отправят към Европа. Това според политическите наблюдатели ще са основните теми на откриващата се днес във Виена среща на върха, за участие в която австрийският канцлер Кристиан Керн е поканил министър-председателите на Албания, България , Германия, Гърция, Хърватия, Македония, Сърбия, Словения, Унгария, както и председателя на Европейския Съвет, Европейския комисар по въпросите на миграцията и румънския министър на вътрешните работи.

Много важен проблем, който ще бъде разгледан от правителствените ръководители, е как да се ускори темпото за намиране на конкретни решения на проблемите.

Една от целите на срещата ще бъде Австрия да посредничи между държавите с различни разбирания по проблемите с бежанците, коментират медиите тук. За разлика от Конференцията за Западните Балкани, състояла се през февруари във Виена, този път са поканени за участие германската канцлерка Ангела Меркел и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

През февруари, припомнят вестниците тази сутрин, министърът на външните работи Себастиан Курц и тогавашната министърка на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер решиха на конференцията да се затвори пътят през Западните Балкани. Фактът, че не взе участие в конференцията, възмути Гърция. Остра критика дойде и от страна на Германия. На днешната конференция Австрия има амбицията да играе ролята на посредник и да не допусне подобни дипломатически проблеми. Политическите коментатори не очакват този път да се вземат такива важни решения, каквото беше решението за затваряне на пътя през Западните Балкани.

Убеждението на австрийския канцлер Керн е, че по темите опазване на външните граници и помощ на място трябва да се отбележи по-бърз напредък. Въпреки различните позиции е необходимо да се състоят обсъждания с всички държави. В центъра на вниманието е Унгария след отказа й да спазва Дъблинското споразумение.

Договорената преди повече от година квота за разпределение на бежанците от Гърция и Италия също ще бъде разисквана на конференцията поради отказа на част от източноевропейските държави-членки да приемат своя дял от общо 160 000 души. Засега от Гърция са разпределени едва 4140 души. Дебатът ще се обостри и от факта, че Унгария ще проведе референдум по проблемите със задължителната квота.

Също така някои наблюдатели тук очакват дебат и по въпроса за приетата от Австрия горна граница на търсещите политическо убежище, определена на 37 500 души през 2016 година. Ако тази граница бъде превишена, влиза в сила извънредна наредба, според която търсещите убежище ще бъдат спирани на границата. По данни на австрийското министерство на вътрешните работи до края на август са приети документите на 26 400 души.

Срещата днес е втората международна проява на върха по въпросите на бежанците само за една седмица, след двете международни срещи в Ню Йорк в понеделник и вторник. На едната от тези две срещи, състояли се в рамките на сесията на Общото събрание на ООН, където взеха участие австрийският канцлер Кристиан Керн и министърът на външните работи Себастиан Курц, канцлерът предложи План Маршал за Африка.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase