Снимка: Архив, Reuters

Сирийският президент Башар Асад обвини днес САЩ, че са извършили явно посегателство срещу неговата страна с въздушния удар в събота, нанесен срещу сирийската армия в провинция Дейр аз Зур, предаде Франс прес.

"Враждебните към Сирия сили увеличават подкрепата си за терористичните организации. Пример за това е очевидната американска агресия срещу позиция на сирийската армия в Дейр аз Зур в полза на терористичната групировка "Даеш", каза Асад.

Още по темата

Сирийският държавен глава направи това изказване, цитирано от агенция САНА, при посещението в Дамаск на иранския заместник-министър на външните работи, отговарящ за арабските и африканските въпроси Хосейн Джабер Ансари.

Най-малко 90 сирийски войници загинаха при нападението в събота, благодарение на което джихадистите превзеха позиции, близо до контролирано от режима летище. Предвожданата от САЩ международна коалиция призна, че е извършила бомбардировката, мислейки си, че атакува позиция на "Ислямска държава".

Русия пък заяви днес, че е безсмислено сирийските правителствени сили да спазват едностранно примирието, при положение че са атакувани от бойци, които САЩ не успяват да удържат, предаде Ройтерс.

"Сирийски военни и мирни граждани продължават да умират. Причината за това е, че САЩ нямат ефикасен контрол за влияние над сирийската опозиция и нямат ясна представа за ситуацията на терен", каза генерал-лейтенант Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление към руския Генерален щаб.

През изминалите 24 часа е имало 53 нарушавания на примирието.

Рудской каза, че разполага с информации, според които сили на умерената сирийска опозиция се сливат с терористични групировки и подготвят общи атаки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase