Снимка: ЕК

Европейската комисия обяви днес най-голямата хуманитарна операция в историята на Европейския съюз. 348 милиона евро ще бъдат раздадени на 1 милион сирийски бежанци, намиращи се в Турция в рамките на споразумението между Брюксел и Анкара за спирането на миграционната вълна към Европа.

Парите ще се плащат месечно на дебитни карти, от които бежанците ще могат да теглят за храна, за квартира, както и за да ходят децата им на училище. Картите ще бъдат издадени от турското правителство, а размерът на помощите ще се определя от Световната организация по прехраната на ООН и от Турския червен кръст според конкретните нужди на всяко семейство.

Хората, които ще се сдобият с картите ще бъдат най-уязвимите, които не могат да намерят препитание, имат много деца, болни и роднини, които са нетрудоспособни.

"Сътрудничеството ни с турските власти до момента е прекрасно и затова се решихме да започнем тази програма", обясни комисарят за хуманитарни дейности на ЕС Христос Стилянидес.

Въпреки това парите няма да минават през турските власти, а само през хуманитарните партньори, с които Комисията работи в Турция, увери комисарят, без да уточни как ще се контролира процесът на издаване на картите и тегленията от банкоматите.

Той смята, че новият начин на плащане ще позволи на сирийците, които живеят основно в турските села и градове, а не в бежански лагери, да водят достоен живот и да имат право на избор.

Размерът на сумите ще е индивидуален, според нуждите на съответното семейство. Разходите са изчислени въз основа на минимална кошница от продукти и услуги, съобщи Стилянидес. Той обаче няма да надхвърля сумата, която безработните в Турция получават като обезщетение.

Агенцията на ООН, която имала голям опит с хуманитарни ваучери по света, щяла да контролира парите да се харчат само за храна, подслон и за образованието на децата.

Според Еврокомисията, като се дават парите в кеш, не само ще могат да се намалят разходите по разпределение на помощите, но ще се позволи на бежанците да си купуват храна, каквато желаят, а не да ядат само от хуманитарните пакети, които им се раздават от международните организации на терен.

ЕС досега е похарчил 512 млн. евро за храна на бежанците в Турция. Парите ще дойдат от средствата, които бяха събрани от страните членки и отделени от европейския бюджет за изпълнение на споразумението с Турция за спиране на миграцията. ЕС обеща да даде за 3-те милиона бежанци в страната 3 млрд. eвро до идното лято и още толкова, ако кризата не е разрешена дотогава.

Българският дял от трите милиарда е 5,9 млн. eвро, които вече бяха гласувани от правителството на Бойко Борисов. Брюксел обяви, че тази есен ще изпрати писма до европейските столици, с които ще поиска средствата да бъдат преведени в европейския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase