Снимка: БТА

Според проучване на компанията за социологически изследвания "Емнид“, публикувани в германската преса, 44% от жителите на Германия смятат, че четвърти мандат на канцлера Ангела Меркел би бил успешен, предаде ТАСС.

Още по темата

Този показател е по-голям от на други политици в страната. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е подкрепян за канцлерския пост от 38% от германците, а лидерът на Христиан-социалния съюз на Бавария Хорст Зеехофер – от 26%.

Вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел, който преди година се смяташе за реален кандидат за канцлер, може да оглави правителството успешно едва от 16% от допитаните. В проучването са участвали 1006 души.

Изборите за Бундестаг, при които ще бъде определен и новият канцлер, ще се проведат през 2017 г., припомня "Фокус".

Ангела Меркел възнамерява да обяви догодина, вероятно през април, дали ще се кандидатира за нов мандат като канцлер на Германия.

Канцлерът е в затруднено положение, защото иска на конгреса на ХДС да бъде преизбрана за председател с мандат още две години. Но ще може да убеди съпартийците си да гласуват за нея само ако са уверени, че тя ще се кандидатира в изборите през 2017 г.

Първоначално бе предвидено Ангела Меркел да обяви намеренията си още през пролетта на тази година. Но заради миграционната криза и конфликта с ХСС тя отложи за есента обявяването на решението си, припомни ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase