Снимка: архив Reuters

Полетите на руски бойни самолети от иранската военновъздушна база в Хамадан не са прекратени, заяви днес председателят на иранския парламент Али Лариджани, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Полетите не са преустановени. Иран и Русия са съюзници в борбата с тероризма", каза Лариджани, като уточни, че база "Шахид Ноджех" "не е предоставена на никого за постоянно, а се използва за допълнително зареждане с гориво".

Лариджани каза това в отговор на депутатски въпрос, свързан с подписка на 20 законодатели, които настояват за разяснения за използването на базата в Хамадан. Искането ще бъде разгледано, увери председателят на парламента.

Миналата седмица руски военни използваха за първи път летище в Иран за нанасяне на удари срещу бойци в Сирия. Преди това руските бомбардировачи с голям обсег излитаха от руски летища, а фронтовите бомбардировачи - от авиобаза Хмеймим в Сирия.

Вчера говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми съобщи на брифинг в Техеран, че използването на базата в Хамадан от Русия вече е преустановено.

Лариджани, цитиран от държавната осведомителна агенция ИРНА, разкритикува иранския министър на отбраната ген. Хосейн Дехган, че не е "отговорил по подходящ начин" на изразената от депутатите загриженост, след като през уикенда министърът заяви, че използването на базата от Русия не е тяхна работа. Лариджани подчерта, че Дехган "би трябвало да спазва управленската етика", посочва Асошиейтед прес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase