Снимка: архив, Reuters

Как да останеш в Европейския съюз, след като страната ти реши да го напусне? За да неутрализират ефекта от Brexit-а, много британци се впуснаха да си осигурят европейски паспорт - по пътя на любовта и брака или - по-честия случай - откривайки свои предци от някоя от 27-те страни в Евросъюза.

Макар да не са наясно доколко ще могат да продължат да живеят и работят свободно в ЕС, след като раздялата на Лондон и Брюксел стане официална, някои британци вече поискаха гражданство от друга страна членка, пише Джеймс Фиби от Франс прес.

За тази цел те мога да се възползват например от ирландските си корени - около 10 процента от британците могат да кандидатстват за ирландско гражданство, на което имат право дори внуците на ирландски граждани.

"Преди референдума обмислях да кандидатствам за ирландско гражданство, но нямаше да го направя, ако хората не бяха гласували за излизане от ЕС. Би ми изглеждало непочтено", обясни за АФП журналистката Джоана Дери.

След референдума младата жена събрала нужните документи, за да бъде вписана в ирландския Регистър на родените в чужбина - необходим етап, за да можеш да претендираш за гражданството на страната.

"Чувствам се европейка, за мен имаше смисъл да направя това, за да остана европейка", обосновава се тя. "Обвиниха ме в предателство към английските ми корени. . ., но ирландската култура присъства силно в семейството ми, така че това не ме наранява", допълва тя.

След референдума от 23 юни молбите за ирландски паспорт станаха толкова много, че ирландският външен министър Чарли Фланаган прикани към търпение, като подчерта, че консулските служби са подложени на "силен натиск".

Любовни срещи заради Brexit-а

Същевременно германското посолство в Лондон също се сблъска с "взрив от молби за получаване на информация", съобщиха от там на АФП.

Още по-изненадващо, около 400 британски потомци на сефарадски евреи, преследвани и прогонени от Португалия преди пет века, са поискали гражданство от малката държава в Южна Европа.

"Получаваме по десетина молби за осведомяване на ден", обясни за АФП Майкъл Ротуел, говорител на еврейската общност в Порто - голям пристанищен град в Северна Португалия.

Преди референдума само петима британци били поискали да се възползват от закона от март 2015 г., който дава на сефарадски евреи право на португалско гражданство като компенсация за гоненията, на които са били подложени предците им в края на 15-ти век.

От друга страна сайтът за проследяване на родословието ancestry.com.uk регистрира "значително увеличение" в посещенията след референдума.

"Установихме, че броят на потребителите, абониращи се за пробния срок за ползване на услугата, е скочил с 40 процента. Успоредно с това за седмица издирването на ирландски предци е нараснало с 20 на сто", обясни Сю Монкюр - един от мениджърите на сайта.

За онези, които не могат да разчитат на предци, остава опцията с брака, тъй като женените или омъжени за европейци британски граждани си запазват правото да живеят и работят на континента.

За да улеснят нещата две студентки - Кейти Еделстен и Клои Кордън, са създали сайта idbenothingwithouteu.co.uk (игра на думи - името на сайта звучи точно като израза "Без теб (без ЕС) съм нищо" на английски - бел. ред.). Сайтът, чиято задача е да свързва британци с "очарователни европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство", може да се похвали с вече няколко хиляди абоната.

"Никой не иска да се жени само заради един паспорт. Това просто е един забавен начин да си уреждаш срещи. Има безкрайно много пътища да откриеш любовта, защо не и благодарение на Brexit-а?", пита Кейти Еделстен, която обмисля да разшири обсега, обхващайки и британците, живеещи на континента.

"Крайната ни цел е хората наистина да се влюбват и да празнуваме групови сватба с венчални пръстени и сладкиши с образа на Европейския съюз", допълва тя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase