Снимка: bgonair.bg

Протест, арести, сълзи, смях - всичко това на конгреса на Демократическата партия. В края на 4-дневното събитие се очаква Хилари Клинтън формално да бъде номинирана за кандидат за президент на САЩ.

Началото на конгреса беше белязано от шумни протести от страна на поддръжниците на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Скандиранията "Искаме Бърни!" и освиркванията при всяко споменаване на името на Хилари Клинтън често огласяваха конгресната зала и дори доведоха до арести на най-бурно протестиращите.

Недоволството на хората бе предизвикано от скандала с изтекли имейли на Националния комитет на Демократическата партия, които бяха публикувани преди няколко дни от сайта WikiLeaks.

От имейлите става ясно, че членове на комисията са били на страната на Хилъри Клинтън по време на кампанията за първичните избори. В тази връзка малко преди началото на събитието сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който бе съперник на Хилъри Клинтън по време на първичните избори на демократите за кандидат за президент на САЩ, получи извинение от Националния комитет на партията си.

Въпреки създалото се напрежение преди конгреса, Бърни Сандърс застана на подиума и от трибуната ясно и категорично заяви подкрепата си за номинацията на Хилари Клинтън за президент на САЩ.

"Всеки обективен наблюдател ще заключи, че въз основа на нейните идеи и нейното ръководство, Хилари Клинтън трябва да стане следващият президент на Съединените щати. Всеки друг избор не се доближава достатъчно близо до личността на Клинтън, която може и трябва да спечели през ноември", заяви Сандърс.

Подкрепа за Клинтън засвидетелства и първата дама на САЩ Мишел Обама, както и "отчаяната съпруга" – актрисата Ева Лонгория. Тя не пропусна да отправи остри критики към кандидата на републиканците и опонент на бившия държавен секретар Доналд Тръмп.

Вижте подробности във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase