Снимка: архив Reuters

Русия отхвърли твърденията на България, че руски самолети са извършвали нарушения на българското въздушно пространство. Това предаде Ройтерс, като се позова на руски агенции.

Министерството на отбраната на Руската федерация не е било уведомено от отбранителното ведомство на България за уж допуснати от руски военни самолети нарушения на правилата за полети в "българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО" и би искало да получи разяснения.

Още по темата
Това предаде ТАСС, като цитира говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, информира БТА.

Така Конашенков коментира изказване на българския министър на отбраната Николай Ненчев в неделя. Тогава той обясни, че последния месец са зачестили нарушенията на въздушното пространство на България от руски военни и пътнически самолети, които са летели с изключени транспондери. Той нарече тези нарушения "провокации", напомня Ройтерс.

Руският военен министър обаче обясни, че самолети на руските Военнокосмически сили действително по план редовно изпълняват полети над акваторията на Черно море.

”Маршрутите на полета им са прокарани в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Освен това, всички полети, включително през юни, са се осъществявали с включени транспондери", каза Конашенков, цитиран от ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase