Снимка: архив, Reuters

Експерти от американския аналитичен център Atlantic Council са стигнали до извода, че Русия може да превземе Полша само за една нощ, пише „Билд“.

Според анализаторите в тази връзка НАТО трябва винаги да е готова да се противопостави на Русия и при необходимост да й нанесе твърд ответен удар.

„Дори и в момента Москва да не е заинтересована от пряк сблъсък с НАТО, всичко може да се промени за една нощ и да бъде реализирано в най-кратки срокове. Още повече, че съответните планове и необходимите ресурси са отдавна подготвени“, се казва в изследване на  Atlantic Council.

Отбелязва се, че експертите предлагат и варианти за ответен удар. Според тяхното предложение цели могат да бъдат московското метро, електроснабдителната мрежа на Санкт Петербург и руския държавен телевизионен канал RT.

Освен това според анализаторите на центъра Полша „трябва да даде на Русия да разбере, че в случай на начало на военни действия тя ще изпрати в Калининградска област подразделения на силите със специално предназначение за унищожаване на стратегически важни цели, например ракетни батареи“.

По-рано заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите, свързани с Русия, Украйна и Евразия Майкъл Карпентър заяви, че Русия би могла да разгроми войските на НАТО за по-малко от 60 часа, пише Газета.ру.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase