Снимка: Bulgaria ON AIR

Българи, живеещи в Турция, сигнализираха за проблеми в работата на българските консулства там. Те изпратиха и писмо до Външно министерство и до парламента, в което посочват конкретните причини за недоволството си.
За това разказа една от българките в Турция, подписала се под писмото, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Случвало се е да се обаждаме лично, дори тогава те не ни запитват къде живеете, да оставим телефон за контакт. Има група в социалната мрежа, в която ние сами разменяме информация", обясни Гергана Атасалим.

Още по темата
Тя разказа и че в консулствата рядко отговарят на обаждания, дори и в посоченото за това време, а в интернет липсвала официална информация за изготвянето на документи от различен тип.

Независимият депутат и лидер на “Нормална държава“ Георги Кадиев обяви, че ще внесе законопроект, уреждащ задълженията на дипломатите ни зад граница.

Кадиев разкритикува позицията на външното министерство и мълчанието на българския посланик в Турция Надежда Нейнски по време на размириците в Анкара и Истанбул.

Според него разнопосочните реакции на българските консулства в Германия и Турция, са знак, че липсва единен правилник за всички външни служители.

Кадиев припомни, че след стрелбата в Мюнхен в петък вечерта веднага са били публикувани координатите на генералния ни консул там. Антоанета Байчева "вдигаше телефона си, даваше изявления за медии, нямаше забрана за това", каза депутатът.

Той обясни и че никой не е очаквал посланикът ни в Турция Надежда Нейнски да дава политически оценки още първите минути, а да даде логистична насока на хората.

В разгара на опита за преврат в Турция у нас избухна скандал, свързан с липсата на реакция от посланика ни в Анкара. Няколко дни по-късно Нейнски обясни, че външният министър Даниел Митов й е забранил да говори. Митов потвърди това, а премиерът Бойко Борисов го подкрепи.

Още новини четете в http://www.bgonair.bg/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase