Снимка: Reuters

Лидерите на редици страни осъдиха опита за преврат в Турция.

Британският външен министър Борис Джонсън каза днес, че е разговарял със своя колега в Турция, за да подчертае подкрепата на Великобритания за демократично избраното правителство след опита за военен преврат в страната, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Току-що разговарях с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Подчертах подкрепата на Великобритания за демократично избраното правителство и институции", заяви Джонсън в Туитър.

"Ние сме много загрижени от ставащото в Турция. Първото, което искам да кажа, е, че ние призоваваме към спокойствие, към избягване на каквото и да е кръвопролитие и че подкрепяме демократическите институции там", подчерта шефът на британската дипломация.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер остро осъди опита за военен преврат в Турция и призова всички да уважават демократичния ред.

"Аз осъждам по най-категоричен начин опитите за промяна със сила на демократичния ред в Турция ", посочи той и призова към спазване на демократичните и конституционните норми и към избягване на кръвопролитие.

Опитът за държавен преврат в Турция заслужава най-остро осъждане, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро.

Той отбеляза, че в създалата се сложна ситуация "турският народ е проявил голяма зрелост и смелост, вдигайки се на защита на своите държавни институции", като е заплатил висока цена за това, отчитайки дадените многобройни жертви.

"Ние се надяваме, че турската демокрация ще преодолее това изпитание и ще стане по-силна, че основополагащите свободи там ще се спазват от всички", подчерта френският първи дипломат.

Италианският външен министър Паоло Джентилони разговаря по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу и изрази удовлетворение, че благодарение на народната мобилизация са били защитени законните институции на властта в Турция. Чавушоглу от своя страна го е уверил, че опитът за преврат, който той окачествил като "терористичен", се е провалил.

Демократично избраният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще получи подкрепата на ЕС за преодоляването на последствията от опита за държавен преврат в тази страна, заяви днес пред журналисти в Улан Батор словашкият премиер Роберт Фицо, който председателства Европейския съюз, предаде ТАСС.

По думите на Фицо опитът за държавен преврат в Турция и терористичният акт в Ница вероятно са свързани. Терористичната атака в Ница и това, което се случи в Турция, не са изолирани събития. Борбата на световната общност против тероризма е изключително важна задача, каза словашкият премиер.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев напълно подкрепя демократично избраната от гражданите на Турция власт, заяви днес пред местните медии говорителят на президента Али Гасанов, съобщи ТАСС.

Гоорителят посочи, че Алиев цяла нощ с тревога е следил събитията в Турция и е бил дълбоко обезпокоен от случващото се там. Президентът на Азербайджан еднозначно оцени тези събития като опит за държавен преврат, посегателство срещу националните интереси на турския народ, срещу демократичните устои на държавата и срещу върховенството на закона, и остро ги осъди, каза говорителят на президента.

Турция трябва да се завърне към конституционния ред и да възстанови работата на демократичните институции, заяви днес президентът на Латвия Раймондс Вейонис, цитиран от ТАСС. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase