Снимка: БТА

В последните месеци в Турция непрекъснато се говореше за възможността за военен преврат.

Просто никой не смяташе, че това е възможно. Та нали именно самият Реджеп Ердоган съблече военните от властта им - първо като премиер, а после като президент.

Още по темата

Дори когато нарастваше недоволството сред над половината от населението от авторитарния му управленски стил и ограничаването на редица свободи, едва ли някой е искал по улиците да плъзнат танкове, пише германският "Франкфуртер алгемайне".

Който и да стои зад този дилетантски опит за преврат, той е подценил решимостта на турците да не допускат никога повече военните да управляват страната.

При военните преврати от 1960, 1971 и 1980 г. беше различно. Тогава по-голямата част от населението приветства действията на генералите. Дори само заради това мисията имаше успех. Така беше и през 1997 г., когато само вербални закани на Генералния щаб доведоха до свалянето от власт на ислямиста Ербакан. Десет години по-късно обаче това не беше достатъчно. Тогава генералите заплашваха, но не посмяха да действат, защото народът не стоеше зад тях.

Сега президентът Ердоган съзря същата слабост и снощи призова турците да излязат по улиците. Не един и двама се противопоставиха на войниците. Дори цивилни успяха да задържат военни и да ги предадат на полицията. Активизираха се и джамиите и призоваваха към молитви и съпротива през цялата нощ.

Междувременно редица хора обсъждаха, че Ердоган изглежда прекалено добре подготвен. за страничния наблюдател случващото се в Турция беше хаотично. Танкове по улиците, изтребители над градовете. Цивилни успяват да изгонят военни от танковете, президентът Ердоган се обажда от сигурна локация, за да призове хората да излязат по улиците.

Засега изглежда, че бунтът на малка част от армията е пълен провал. Лесно е да си представим как ще действа от тук нататък Ердоган. При доста по-малки и незначителни заплахи той действаше със силна ръка. Нужно е само да си спомним протестите в Истанбул и разкриването на корупционна афера перз 2013 година, за да си представим как ще действа сега.

Само че сега Ердоган може да се възползва от сплотеността на обществото, за да запълни зеещите от миналото бездни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase