Снимка: архив, Ройтерс

САЩ ще отпуснат на Украйна допълнителни 23 милиона долара хуманитарна помощ за пострадалите от конфликта в източната част на страната. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, който пристигна на посещение в Украйна днес, ден след като беше в Грузия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Новината за допълнителната помощ Кери съобщи на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко. Така общата помощ на САЩ за Украйна от началото на украинската криза надхвърля 135 милиона долара.

Кери каза, че не изключва възможността през идните дни да бъде постигнат съществен напредък по въпросите за безопасността в Донбас.

Минските споразумения за Украйна са най-краткият път за уреждане на конфликта в източната част на тази страна, подчерта той.

Кери заяви, че това предполага реално спиране на огъня в региона, неограничен достъп на представители на ОССЕ до всички части на Източна Украйна, в това число и до държавната граница, както изтеглянето на всички възможни сили и техника.

Произвеждането на избори в Източна Украйна е възможно само под контрола на ОССЕ и в съответствие със законите на Украйна, подчерта той.

Държавният секретар приветства усилията на Украйна да сложи край на конфликта с проруските сепаратисти в източната част на страната, предаде Франс прес. Кери заяви, че американският президент Барак Обама е бил пределно ясен в телефонния си разговор вчера вечерта с руския си колега Владимир Путин относно факта, че Русия трябва да спре да подкрепя сепаратистите.

Мога да ви уверя от името на президента Обама и на американския народ, че САЩ ще подкрепят Украйна, каза днес Кери.

САЩ са и ще останат ключов съюзник на Украйна на международната сцена, заяви украинският президент Петро Порошенко на съвместната си пресконференция с Кери. Порошенко съобщи, че Украйна ще обсъди изпълнението на Минските договорености по време на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава в нов формат - т. нар. Пет плюс Украйна. В него ще влизат САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Украйна.

За последно Джон Кери посети Украйна на 5 февруари 2015 г. в разгара на сраженията в Източна Украйна и преди подписването на минските споразумения.

Днес той трябва да се срещне в Киев и с украинския премиер Володимир Гройсман. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase