Снимка: Reuters

Службите за сигурност по цял свят работят на три основни принципа – териториален, обектов и линеен. У нас занемарихме малко тези принципи, които трябва да бъдат съчетани, за да бъдат ефективни службите. Това каза експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Стойчев действията около т.нар. Възродителен процес са разпоредени на службите с политическо решение.

"По-късно политическият център върна отговорността към службите и те бяха силно демонизирани, което има своята тежест и до днес. Това отслаби нашата система за сигурност", смята той.

"Икономическата и социалната нестабилност помагат за формиране на радикална дейност и за търсене на рекрути, доброволци. А конвенционалната престъпност е хранителната среда, която създава клетките на организираната престъпност", обяви Стойчев.

Процесите на глобализация и развитието на технологиите доведоха до "компресия на пространството". "Информацията лесно стига до всяка точка на света, а управлението на някакви индивиди става много лесно", каза още експертът.

Според него България трябва да се обърне към опита си в борбата с тероризма, защото "ние знаем от опит колко са опасни етническите конфликти". "Това не означава да се събужда носталгия към миналото".

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase