Снимка: архив, Ройтерс

Мъж, оцелял в заложническата криза в ресторанта в Дака, не може да забрави писъците на жертвите, предаде Франс прес. Той е служител на заведението, пожелал да запази анонимност.

Мъжът разказва, че е оцелял, защото е бил мюсюлманин. Нападателите са казали на заложниците, че няма да навредят на мюсюлманите, че ще се заемат само с останалите.

Още по темата
Мен и двама мои колеги ни накараха да седнем и да сложим глава на масата. Молих се на Аллах в тази поза. Те ни казаха да не си вдигаме главата, но в даден момент леко я вдигнах и видях окървавени трупове на пода и ми стана много лошо, разказва оцелелият служител.

Той е смятал, че няма да излезе жив от 11-часовата заложническа криза.

Мисля, че убийствата бяха извършени малко след като нападателите нахлуха в ресторанта. Тогава чухме страшно много плачове, писъци, изстрели, а после имаше дълга пауза. Към полунощ имаше нови изстрели, после отново затишие. Нямаше ток, но можех да видя някои от бангладешките клиенти, седнали до нас на друга маса. Всички мълчахме, разказва оцелелият.

По-късно през нощта нападателите ни попитаха дали постим през деня заради Рамазана. Казах: Да и тогава те ни донесоха ядене, за да се нахраним преди изгрев слънце. Можах да хапна съвсем малко, пих само вода. А през това време виждах как нападателите пренасят оръжие и мачете, минаваха от една в друга стая, никога не сядаха, разказва заложникът.

Когато си дадоха сметка, че военните ще нахлуят в сградата, те дойдоха в стаята при нас за последно и ни казаха да не опетняваме исляма и да бъдем добри мюсюлмани. После напуснаха помещението и чух продължителна стрелба. След това всичко спря, разказва още оцелелият заложник.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase