Снимка: Reuters, архив

Извинението на Турция към Русия може би е било удобен повод за атентата на летище "Ататюрк" в Истанбул, при който загинаха 36 души, а над 140 бяха ранени.

България обаче е една от страните, които добре охраняват летищата си, в сравнение с други европейски държави, коментира експертът по антитероризъм Славчо Велков пред bTV.

Още по темата

"Без съмнение е мегатерористичен акт, може би най-значимият за Турция през последните години, по-значим по мащаби от тези в Анкара, Истанбул и Диарбекир от последните месеци", коментира още Велков.

Той допълни, че може да свържат най-малко три неща с подобен акт: призива на говорителя на "Ислямска държава" (ИД) от преди около месец, който призова за актове по време на свещения месец Рамазан; по това време точно преди две години беше обявен халифатът в Ирак, т.е. датата е с вързана с появата на (ИД); размразяването и възстановяването на отношенията с Русия, която е един от най-големите врагове на ИД.

Нападението е подготвено предварително, но извинението към Русия може да е било удобен повод за насрочване на датата на атентата. Това извинение е акт с много политически последици, твърди Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase