Джон Кери. Снимка: архив, Reuters

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че Brexit-ът може никога да не се осъществи, предаде Франс прес.

Това е един много сложен развод, каза Кери на годишната среща на представителите на разузнавателните служби и на агенциите за сигурност, състояща се в Аспен, в щата Колорадо.

В понеделник Кери имаше среща в Лондон с Дейвид Камерън и в Аспен каза, че британският премиер не искал да задейства член 50 от Лисабонския договор. Лондон не искал да рискува да се окаже без споразумение за сътрудничество с ЕС след изтичане на периода от две години за Brexit, който ще се задейства при активиране на член 50 от договора, каза държавният секретар.

Той добави, че Камерън се чувствал неспособен да започне преговори по нещо, в което не вярва и за което си няма идея как да подходи. Кери каза, че има средства, чрез които решението за Brexit може в крайна сметка да бъде преобърнато.

Той каза, че САЩ имат за цел да сключат търговски споразумения както с ЕС, така и с Великобритания в случай на Brexit, предаде ТАСС. С ЕС договорът ще е многостранен, докато с Лондон двустранен, допълни Кери, цитиран от Ройтерс.

Според държавния секретар излизането на Великобритания от ЕС няма да отслаби НАТО, предаде ТАСС.

Същевременно Държавният департамент съобщи, че Кери ще обсъди с колегите си от ЕС Brexit-а по време на срещата на върха на НАТО през юли в Полша, предаде ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase