Снимка: Архив Reuters

В ЕС има правила и неслучайно в Лисабонския договор бе включен член 50. Затова не е изненада, че Великобритания пожела да излезе от ЕС. Има живот и след Brexit.

Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR преподавателт по европеистика в СУ проф. д-р Ингрид Шикова. Тя е на мнение, че след като този член бъде задействан, тръгва никому неизвестна процедура.

"Може да трае 2 години, но ако не се стигне до разбирателство, срокът може да бъде продължен неизвестно дълго. Зависи какво искат страните и как преговарят. Трябва да се гласува от Европейския съвет, след това Европарламентът също трябва да даде одобрение. Има две възможности: да се договори излизането и след това да се уточнят отношенията между двете страни или нещата да станат едновременно", обясни проф. Шикова.

Тя изрази песимизъм относно набиращата сила кампания за повторно провеждане на референдум за Brexit. Според нея тези действия са много закъснели.

"Твърде оптимистично е Великобритания да не напусне ЕС. Не вярвам, че ще проведат втори референдум. Мобилизацията трябваше да бъде преди референдума, а не сега. Тези, които настояваха за оставането, трябваше да бъдат по-настъпателни. Кампанията им беше вяла и апатична, не въздействаше на хората", коментира проф. Шикова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че Шотландия е привързана към ЕС и не би се очудила, ако се организира нов референдум за независимост. Според нея това е твърде вероятно да се случи.

"При Северна Ирландия казусът е по-сложен, но накъсването на Европа не е хубаво. Има опасност да остане само кралство без то да е обединено", посочи проф. Шикова.

Бизнес анализаторът Боряна Пенчева, която живее и работи в Лондон, призова пред камерата на Bulgaria ON AIR българската общност да не се притеснява, защото всички закони все още са на мястото си.

"Нестабилност и несигурност са думите, които описват ситуацията. Всички експерти казват, че нищо не се знае и това ще се отрази лошо на бизнеса. Този шок ще бъде моментен. Когато изберат нов премиер, той трябва да вкара в сила член 50 и нещата да започнат да се балансират. В момента бизнесът ще започне да планира в дългосрочен план, а от неяснотата може да се появят нови възможности. Нека хората бъдат спокойни", коментира Боряна Пенчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase