Снимка: архив, Reuters

Хиляди австралийци участваха в шествия в подкрепа на еднополовите бракове в много градове, призовавайки партията, която ще победи на изборите на 2 юли да внесе бързо закони, които да ги разрешат, предаде Ройтерс.

Премиерът Малкълм Търнбул подкрепя еднополовите бракове и е обещал да проведе референдум по въпроса до края на годината. Сегашната лейбъристка опозиция няма да произвежда референдум ако спечели, а ще внесе проектозакон в парламента до 100 дни.

Проучванията на общественото мнение показват, че консервативната коалиция на Търнбул и лейбъристите са наравно преди изборите.

Участниците в шествия в Сидни, Мелбърн, Бризбейн и Пърт носеха флагове с цветовете на дъгата и плакати "Равенство веднага". Някои се бяха облекли подобно на бившия премиер Тони Абът, свален от Търнбул на партиен преврат през септември миналата година, отбелязва Ройтерс.

Изборите ще дадат на гей общността "право на глас", заяви лейбъристкият кандидат Пат О'Нийли, който не крие хомосексуалната си ориентация. Сенатор Лариса Уотърс от Зелената партия заяви пред обществеността, че референдумът е загуба на време, защото няма да има обвързваща сила за правителството, съобщава БТА.

Австралия беше подложена на критики от международни правозащитни групи, че се бави да предприеме действия за еднополовите бракове. Няколко страни, включително Великобритания, Канада, САЩ, Франция, Нова Зеландия, Ирландия и Южна Африка вече промениха брачното си законодателство, за да признаят еднополовите съюзи, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase