Снимка: архив Reuters

Руският печат коментира посещението на министъра на отбраната Сергей Шойгу в Сирия, където той разговаря в събота с президента Башар Асад по поръчение на руския държавен глава Владимир Путин и посети руската военна база "Хмеймим", център на въздушната кампания, водена от Москва в помощ на Асад от миналия септември.

Шойгу бе съпроводен от армейски генерал Дмитрий Булгаков, негов заместник по материално-техническото осигуряване на армията и на руската военна групировка в Сирия. Сред целите на визитата вероятно е да се подобри снабдяването на групировката - изглежда занапред ще й доставят по-интензивно боеприпаси и Русия ще засилва военната и хуманитарната помощ за Дамаск, отбелязва "Независимая газета".

Москва демонстрира, че не се отказва да подкрепя режима на Асад, че ще продължи дейно да участва в борбата с терористите и в мирното уреждане на конфликта в Сирия, както заяви преди посещението на Шойгу президентът Путин, допълва вестникът.

Руският министър нареди на военните да активизират помощта за мирното население в районите, блокирани от терористи, отбелязва "Росийская газета".

Според сирийски медии Асад е приел Шойгу като извънредно важен гост, пише руското електронно издание "Лайф".

"Московский комсомолец" цитира посланика на Сирия в Русия Рияд Хадад, според когото Шойгу и Асад са обсъдили по-нататъшни планове за военни действия в близкоизточната държава.

Ситуацията там е напрегната и изисква постоянно взаимодействие, посочва дипломатът. Шойгу посети Сирия на практика веднага, след като САЩ рязко обвиниха официален Дамаск, че нарушава режима за спиране на огъня, влязъл в сила през февруари, и след новината, че близо 50 служители от Държавния департамент са подписали обръщение към президента Барак Обама с призив да нанесе военни удари по силите на Асад, добавя "Московский комсомолец".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase