Снимка: архив, Reuters

Международната хуманитарна организация "Лекари без граници" обяви днес, че прекъсва работата си с Европейската комисия и с членките на ЕС по целия свят.
 
Причината е възмущението на организацията от водените от Европа "вредни политики на възпиране и опитите да отблъсква страдащи хора далеч от европейските брегове".
 
"Лекари без граници", която е носител на Нобелова награда за мир и една от водещите хуманитарни организации в света, заявява, че с политиката си ЕС поставя под въпрос "самата концепция за бежанеца".
 
"Единствената грижа на Европа е да държи тези хора надалеч, вместо да се опитва да им осигури закрила", заяви генералният секретар на организацията Жером Оберие.
 
В резултат от сделката с Турция 8000 души са блокирани при нечовешки условия в лагери в Гърция. Лагерите са пренаселени, те са лишени от правна помощ и са обзети от ужас, че ще бъдат върнати в Турция, твърдят от "Лекари без граници". Според организацията по-голямата част от тези хора са семейства, бягащи от конфликти в Сирия, Ирак и Афганистан.
 
Хуманитарната организация е възмутена, че Европейската комисия иска да използва модела на сделката с Турция и в Африка, предлагайки пари на държавите, за да осигурят възможности на своите граждани в родината им, вместо да търсят шанса си другаде.
 
"Сделката на ЕС с Турция е опасен прецедент, който изпраща послание на държавите, приели бежанци, че грижата за хора, прокудени от домовете си, е въпрос на избор и че те могат да се откупят от предоставянето на убежище, се казва в изявление на "Лекари без граници", публикувано днес.
 
Говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отказа да коментира обвиненията на международната организация. Той само заяви, че хуманитарните дейности на ЕС в бежанските лагери в Турция няма да пострадат, тъй като Брюксел не давал пари на лекарите за тях. Базираната в Женева организация, която работи в 70 страни по света, получавала само 1% от парите за хуманитарни дейности на ЕС, така че късането на отношенията нямало да се усети.
 
"Лекари без граници" е една от най-големите и най-известните международни хуманитарни организации в света. Около 30 000 лекари и медицински сестри работят в 70 държави, в които се водят войни и има хуманитарни кризи. За последните 18 месеца нейни медици са оказали помощ на 200 000 души в Европа и в Средиземно море.
 
Миналата година организацията е получила 19 млн. евро от европейския бюджет и 37 млн. от държави членки на ЕС. 92% от дейността ѝ се финансира от частни донори.
 
България не е сред държавите, които в момента помагат на "Лекари без граници", така че преустановяването на работата по общи проекти с ЕС няма да се отрази на българските финанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase