Снимка: архив, Reuters

Годишните загуби за Словакия ще възлязат на 700 милиона евро, ако страната бъде изключена от сегашната транзитна схема на доставки на руски газ за Европа. В. "Правда", цитиран от ТАСС, пише, че това ще стане, ако транспортирането на синьо гориво от Русия заобиколи Украйна по газопровода "Северен поток-2".

"При промяна на действащите транзитни пътища през Украйна страната ще загуби годишно 700 милиона долара" отбелязва изданието. "Гигантските мощности по транзита на газ в Словакия ще се използват само минимално. Скъпата поддръжка и експлоатация (на газопреносната система - бел. ТАСС) ще се отрази значително на цените на газа за потребителя (на национално равнище - бел. ТАСС)", се допълва в публикацията.

Словакия е против изпълнението на плановете за строителство на "Северен поток-2". Този газопровод, според "Правда", се създава в интерес на Русия и Германия и ще ощети Украйна и други страни в ЕС. "За руско-германското газово братство преди всичко ще платят и словашките потребители, за които цената на газа ще нарасне", твърди вестникът, цитиран от БТА.

Изданието напомня, че отрицателната позиция на републиката по газопровода тази седмица е потвърдил словашкият министър на икономиката Петер Жига. За Братислава приоритетна задача е запазването на действащата схема за транзит на руски газ през Украйна.

"Северен поток-2" предвижда изграждането на две линии морски газопровод с обща мощност 55 милиарда кубични метра газ годишно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море в допълнение към вече действащите две линии.

Изпълнението на проекта е възложено на съвместната проектна компания Ню юръпиън пайплайн (New European Pipeline AG), в която Газпром притежава 50 процента, а германските компании Е.ОН (E.ON) и БАСФ/Винтерсхал (BASF/Wintershall), британско-холандската Шел (Shell), австрийската О Ем Ви (OMV) и френската Анжи (ENGIE) - по 10 процента, припомня ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase