Снимка: архив БТА

Американският противоракетен щит, който ще бъде разположен в Полша, не е заплаха за сигурността на Русия, заяви за държавната агенция ПАП външният министър Витолд Вашчиковски, предаде Ройтерс.

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че Полша и Румъния може да бъдат взети за мишена от руски ракети, защото приемат елементи от американския противоракетен щит, който Москва смята за заплаха за сигурността си.

"Президентът Путин би трябвало много добре да знае, че противоракетният щит в Полша няма отношение към руската сигурност. Тази система е предназначена да защити Европа от ракетна атака от Близкия изток", каза Вашчиковски.

"Същевременно военното присъствие (в Полша) на американците и на многонационални сили от НАТО е отговор на действително агресивното поведение на руските власти, които ни плашат. Това присъствие ще има отбранителен характер и няма да представлява заплаха за Русия", увери полският външен министър.
Вашчиковски заяви, че срокът на санкциите на ЕС срещу Русия трябва да бъде удължен, предаде ТАСС.

В отговор на въпрос, свързан с това, че според редица страни от ЕС продължаването на санкциите може да се окаже сложно, полският външен министър отбеляза, че "Полша очаква предложения как да се решат създадените от Русия проблеми, а не избягване на решаването им". "Отмяната на санкциите ще е отказ от решаване на тези проблеми", заяви той.

"Санкциите са инструмент, който да доведе до миролюбиво поведение на Русия. Стремим се да оказваме ефективен натиск, който би могъл да доведе до това Русия да престане да нарушава нормите на международното право и да напада други страни", каза Вашчиковски, пише БТА.

Той заяви, че Русия окупира части от територията на Грузия и Украйна и затова смята санкциите за легитимен инструмент.

Полският външен министър добави, че Варшава е против свикване на среща на Съвета НАТО-Русия "докато не бъдат потвърдени съюзническите ангажименти към източния фланг на алианса и не бъдат взети решения за равнището на военното присъствие на нейна територия".

"Едва когато разполагаме с информация за тези решения можем да се съгласим да има среща на Съвета НАТО-Русия", каза Вашчиковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase