Снимка: архив, Reuters

Талибаните потвърдиха официално, че техният лидер молла Ахтар Мансур е бил убит при американски въздушен удар.

Те са избрали за свой нов водач Хайбатула Ахунзада, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на ислямисткото движение, изпратено до медиите от неговия главен говорител Забиула Муджахид.

Още по темата

Молла Мансур бе убит при атака на американски безпилотен самолет в Пакистан в събота. Той бе оглавил талибаните едва миналата година, след кончината на неговия предшественик молла Мохамад Омар.

Талибаните са избрали за свой нов лидер един от заместниците на молла Мансур - Хайбатула Ахунзада, бивш ръководител на "съдебната система" на ислямисткото движение. Това е станало на среща на талибанските водачи, за която се смята, че е била проведена в Пакистан, отбелязва Асошиейтед прес.

За заместници на новия лидер на талибаните са били избрани Сираджудин Хакани, ръководител на мрежата Хакани, обвинявана за много бомбени атаки в афганистанската столица Кабул през последните години, и синът на покойния молла Омар молла Мохамад Якуб, посочва Ройтерс.

Смята се, че пакистанските власти подкрепят талибаните в съседен Афганистан, отбелязва АП. Ислямистките бунтовници се борят от 2001 г., за да свалят правителството в Кабул.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase