Снимка: Reuters

Полицейски шеф е в болница, след като сблъсъци между протестиращи и силите на реда, избухнаха по време на синдикален протест в Брюксел.

Демонстрантите, които според полицията са били около 60 000 души настояват правителството да се откаже от плановете за увеличаване на работната седмица и от свиване на обществените разходи, за да се влезе в европейските стандарти за икономическо управление.

Сблъсъците избухнали следобед, в близост до международната „Гар дьо миди“, когато неизвестни лица започнали да замерят с каквото им попадне охраняващите синдикалния протест полицаи.

Протестното шествие било към края си и хората вече се готвели да се разотиват, когато започнали безредиците, инициирани от малка група. Тя замеряла силите на реда с камъни и бутилки. Някои от нападателите били с маски на лицата.

Полицаите бързо надянали каските и така са избегнати повече жертви. Ранени са осем демонстранти и двама полицаи, единият от тях, шеф на полицейски район "Иксел“ в Брюксел. Той е с рана на главата в болница, като състоянието му не се уточнява.

Ситуацията е успокоена, след като полицията отвърнала с водни оръдия. 23-ма души са арестувани.
Местни медии съобщават, че става дума за провокация на анархисти.

Полицейският комисар се прочу, когато арестува наведнъж 100 души, появили се в Брюксел на неразрешен митинг, веднага след атентатите от 22 март. Поради опасения за сигурността на участниците, маршът на солидарността и мира тогава беше отменен, но в града се появиха хора от провинцията. Комисар Пиер Вандерсмисен нареди на полицията да арестува наред и над 100 души попаднаха зад решетките.

Синдикатите изкараха членовете си в знак на протест днес срещу плановете на правителството да премахне 38-часовата работна седмица, срещу съкращенията в публичния сектор и връщането на временните договори и пробните периоди. Профсъюзите са недоволни, че мерките за бюджетни икономии на правителството на премиера Шарл Мишел са насочени предимно към средната класа и малко засягат най-богатите белгийци. За 31 май е насрочен нов протест, този път национален. А за 24 юни социалистическите синдикати са обявили национална стачка, която обаче не се подкрепя от останалите профсъюзи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase