Снимка: архив, Reuters

Самолетът на "Иджипт еър" Еърбъс А320, който изчезна от радарите в 00.29 ч. по Гринуич, се е разбил край гръцкия остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море, докато се е намирал в египетското въздушно пространство, съобщи източник от гръцката гражданска авиация, цитиран от Франс прес.

"Около 00.29 ч. по Гринуич (03.29 ч. местно време), докато се намираше в египетското въздушно пространство, самолетът изчезна от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 мили от остров Карпатос", който е разположен между Родос и Крит, заяви източникът.

Още по темата

Гръцкият генщаб обаче не потвърди, че самолетът се е разбил в морето край остров Карпатос. Отломки от лайнера не са открити.

По-рано беше съобщено, че жители на гръцки острови са видели "огнено кълбо в небето", приблизително в същия момент, в който по последни данни е изчезнал самолетът MS804. Междувременно има информации и за това, че за огнения взрив е съобщил търговски кораб. Гръцките власти не потвърждават информацията.

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че са започнали издирвателно-спасителни операции и че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм, предаде Ройтерс.

"На този етап не можем да изключим, нито да потвърдим нищо. Трябва да приключат издирвателните операции, за да знаем причината", каза той в отговор на въпрос дали изключва възможността разбиването на самолета да е терористичен акт.

Франция ще изпрати самолети и кораби за издирването на самолета, на борда на който е имало 15 френски граждани, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от БТА.

Преди да изчезне от радарите, еърбъсът на "Иджипт еър" рязко се е спуснал от 37 000 фута (11,2 км) на 9000 фута (2,7 км), пише гръцкият вестник "Про тема", като се позовава на неназовани източници, съобщи ТАСС.

Египетските военни опровергаха информацията, че два часа след изчезването на самолета от радарите бил уловен автоматично подаван от апаратурата на самолета сигнал за бедствие.

Европейската служба за въздухоплаване съобщи, че в района, където изчезна самолетът, не е имало неблагоприятни метеорологични условия, съобщи Ройтерс.

Командирът на екипажа е бил египтянин, роден през 1980 г. Той е имал 6275 летателни часа, от които 2101 - с А320. Вторият пилот е имал 2766 летателни часа.

Със самолета, изпълнявал полет от Париж за Кайро, са пътували 56 пътници и 10 души екипаж. 15 от 56-имата пътници са френски граждани. Трийсет са граждани на Египет, другите на Великобритания, Белгия, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир, Канада.

Световните агенции припомнят, че през март самолет на "Иджипт еър" бе отвлечен и отклонен към Кипър от мъж, който по-късно бе определен от кипърските власти като "психически нестабилен".

Заради богатото си археологическо наследство и курортите на Червено море Египет е популярна дестинация за западните туристи. Но египетската туристическа индустрия сериозно пострада, след като руски самолет с туристи бе свален от ислямски екстремисти през октомври 2015 г. над Синайския полуостров, както и от поредицата бомбени нападения в страната, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase