Снимка: Reuters

На брега на великолепния си залив град Алжир строи една от най-големите джамии в света - проект, замислен да увенчае управлението на президента Бутефлика и да служи като крепост срещу екстремизма.

С минаре от 265 м - най-високото в света - храмът "Джамаа ел Джазаир" ще съперничи на покрива на столицата - хълма Бузареа, издигащ се на 365 м надморска височина, пише Абдела Шебала от Франс прес.

Засега обаче над колосалния обект с площ 40 хектара, граничещ с автомагистралата между Алжир и летището, се извисяват строителни кранове.

Те се надпреварват с времето, за да може джамията да отвори врати в началото на 2017 г. въпреки скептицизма на множество експерти.

След завършването на храма залата за молитва от 20 000 кв. м. ще може да побира до 120 000 богомолци, която ще го превърне, според архитектите му, в третото най-важно място в света за мюсюлманското вероизповедание след огромните джамии в Мека и Медина в Саудитска Арабия.

Комплексът ще включва също библиотека с един милион тома, зала за конференции, Дом на Корана, музей на ислямското изкуство и история и научен център по история на Алжир.

Обширният комплекс ще е разположен между крайбрежната алея "Промнад де Саблет" (която се очаква да се превърне в много посещавано от туристи място) и работническите квартали, пратили легиони младежи в ислямистките въоръжени групировки, който хвърлиха страната в гражданска война през 90-те години.

"Умерен ислям"

"Някои ни обвиняват, че сме издигнали храм за крайно консервативните", възмущава се Ахмед Мадани, съветник в министерството на жилищното строителство, което е възложител на обекта. "Напротив, именно ислямистите се отнасят враждебно към проекта", който представлява "емблематично място за умерения ислям в Алжир и ще е гаранция срещу всякакви форми на екстремизъм", допълва той.

Според него "идеята да се построи джамия, която да е представителна за алжирската култура и за периода, след като страната става независима, се върти в главите на алжирските ръководители от 1962 г. насам", казва Мадани.

Той смята, че "мечтата е започнала да се превръща в реалност" след идването на власт на президента Абделазиз Бутефлика, известен като благочестив човек, обсебен от суфизма и от мюсюлманското изкуство и цивилизация.

В кварталите и по селата в Алжир вече има над 30 000 джамии.

"Джамаа ел Джазаир" няма да е само място за богослужение. Тя ще е място, където връзките между вярата, културата и науката ще са подсилени от ултрамодерна библиотека и Дома на Корана, отворен за около 300 студенти, подчертава Мадани.

"Космически разходи"

При все това "джамията Бутефлика", както я наричат, не предизвиква само хвалебствия. Първоначалната й цена от 1,2 милиарда евро беше окачествена като космическа в период на финансова оскъдица и намалели валутни резерви.

Подобна сума би могла да покрие изграждането на няколко болници, при положение че страната изпитва недостиг на здравна инфраструктура, коментират потребителите на интернет.

Този разход може да се увеличи още повече, ако сроковете не се спазят.

Започнат през май 2012 г., в разгара на петролния бум, и поверен на китайска компания, обектът трябва да бъде предаден в началото на 2017 г., заяви министърът на жилищното строителство и благоустройството Абделмаджид Тебун, който го посещава веднъж седмично.

Според много експерти, запитани от АФП, този срок е непостижим, тъй като основната част от работата е далеч от приключване, а довършителните работи ще отнемат още повече време, казва един архитект, посочвайки техническите инсталации, облицовките на стените, скулптурите, украсите и надписите по стените.

Джамията ще бъде оборудвана със слънчеви панели и система за събиране на дъждовната вода за санитарните възли и за поливане на градините.

От друга страна някои експерти се безпокоят от рисковете, свързани с евентуални земетресения в този силно сеизмичен район.

Професор Абделакрим Шелгум, експерт по антиземетръсно инженерство, предупреди властите за опасността от рухване на сградата в случай на силен трус.

Той твърди, че анализите на германско бюро за проучвания подценяват заплахата за обект с такъв мащаб, особено за минарето и залата за молитва, разположена на 150 м встрани без междинни колони.

Властите отхвърлят критиките му. Джамията "е построена съгласно антисеизмична система, способна да поеме силни земни трусове", уверява Мадани. "Става въпрос за антисеизмични буфери, способни да смекчат трус с магнитуд от 9 до 3,5" по скалата на Рихтер, настоява той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase