Снимка: Reuters

В Пхенян днес се открива Седмият конгрес на Корейската трудова партия. Това е първи конгрес на партията за последните 36 години, предадоха световните агенции.

Дневният ред е пазен в тайна. Според експерти се очаква делегатите да съсредоточат вниманието си върху мерки за укрепване на отбранителните способности на страната и мерки за разрешаване на икономическите проблеми на Северна Корея в условията на режим на санкции, въведени от международната общност в отговор на нейната ракетно-ядрената програма.

Конгресът ще се състои на фона на обтегнати отношения на Северна Корея със САЩ и с Южна Корея заради организирани големи военни учения в близост до Северна Корея, които според Пхенян, представляват заплаха за страната. Северна Корея освен това редовно обвинява Южна Корея в провокации.

За последните 36 години, през които в страната не се проведе конгрес, Пхенян извърши три атомни изпитания - през 2006 г., през 2009 г. и през 2013 г. На 6 януари тази година Пхенян каза, че е извършил успешно изпитание на водородна бомба. На 7 февруари Северна Корея изстреля ракета-носител със спътник. В отговор на това Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с още по-тежки санкции срещу Пхенян, припомня ТАСС.

Конгресът се провежда след четири години на чистки, на отстраняване от длъжност и на екзекуции на хора от върховете на властта, припомня Франс прес. Анализатори възприемат конгреса като утвърждаване на властта на младия севернокорейски лидер Ким Чен Ун, допълва агенцията.

По време на последния партиен конгрес през 1980 г. Ким Чен Ун, който днес е на 33 години, дори не беше роден. Неговият баща Ким Чен Ир тогава беше определен за приемник на основателя на режима в Северна Корея Ким Ир Сен, припомня Франс прес.

След като през декември 2011 г. Ким Чен Ир почина, много наблюдатели смятаха, че Ким Чен Ун, завършил образованието си в Швейцария, няма да оцелее в севернокорейската политика. Той обаче показа, че тези наблюдатели грешат, като елиминира всички, които смяташе за нелоялни в партията, правителството и армията.

Любопитното е, че Северна Корея, която пази дълбоко тайните си, този път е поканила журналисти от целия свят, да отразяват конгреса и така той да се превърне във водеща тема, отбелязва Асошиейтед прес.

Подробности дори за продължителността и за мястото на седмия конгрес на Корейска трудова партия все още не са ясни.

Предходният конгрес през 1980 г. продължи 4 дни и се състоя в "Дома на културата 8 февруари". Сега този дом на културата е преименуван на "Дом на културата 25 април". Двете дати са свързани с годишнини на севернокорейската армия. През 1980 г. 3000 делегати от цялата страна пристигнаха за конгреса. Тогава бяха поканени и представители на приятелски страни от целия свят. Сега "Домът на културата 25 април" е в ремонт, което означава, че или тече трескава подготовка за конгреса, или пък проявата ще се състои на друго място, отбелязва АП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase