Снимка: Reuters

САЩ и Русия се договориха режимът на прекратяване на огъня в Сирия да обхване и северния град Алепо, където насилието ескалира през последните дни, съобщи днес Държавният департамент на САЩ в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Вашингтон и Москва ще координират укрепването на механизма за надзор на новото споразумение.

От критично важно значение е Русия да увеличи усилията си, за да накара режима в Сирия на президента Башар ал Асад да спазва режима на прекратяване на огъня в Алепо, се подчертава в изявлението. Съединените щати от своя страна поемат ангажимент да убедят опозицията да прави същото.

"Нашата цел остава, и винаги е била, едно-единствено всеобхватно прекратяване на бойните действия, покриващо цяла Сирия, а не поредица от местни примирия", подчертава Държавният департамент на САЩ.

Говорителят на американското външнополитическо ведомство Марк Тоунър отчете, че новата сделка е довела до намаляване на насилието в Алепо, но не го е прекратила. За да бъде постигнат напредък, е необходимо да бъде прекратено смесването на бунтовническите групировки, подчерта той.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, което влезе в сила в края на февруари, не обхваща групировките, които са смятани за терористични. Сред тях са "Ислямска държава" и сирийският клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата).

Споразумението за Алепо е било постигнато снощи и е влязло в сила една минута след полунощ днес (и българско време), заявиха по-рано представители на американските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Оттогава насилието в големия град в Северна Сирия е намаляло, но нарушенията на примирието продължават на някои места, казаха тези източници, пожелали да запазят анонимност.

По-рано бе постигнато споразумение за потвърждаване на прекратяването на огъня в предградията на сирийската столица Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, отбелязва АП.

Крехкото примирие в Сирия, договорено с посредничеството на Съединените щати и Русия, влезе в сила в края на февруари, за да даде шанс на преговорите в Женева между режима и опозицията за уреждане на конфликта. Мирният процес обаче на практика попадна в задънена улица и през последните дни насилието ескалира, особено в Алепо, където бяха убити десетки цивилни, включително при атаки срещу болници.

Трима души бяха убити в града при бунтовнически обстрел на контролирани от режима райони, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от АП.

Общо 279 цивилни са загинали при обстрел в Алепо от 22 април според данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), отбелязва Ройтерс.

155 от тези хора са били убити в държани от опозицията райони и 124 - в зони, контролирани от правителството, уточни базираната във Великобритания неправителствена организация, която има широка мрежа от информатори в Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase