Снимка: Reuters

Гръцкото правителство обмисля нова транзитна такса за автомобили с чужди номера. Целта е е ясна - да се съберат повече средства в хазната, съобщи bTV.

Освен това гръцкото правителство се опитва да спре и практиката да се регистрират гръцки фирми в България, а служебни им коли да се водят на български фирми. Това е един от най-разпространените начини за избягване на плащането на данъци в южната ни съседка.

Гърция е една от най-предпочитаните дестинации за почивка на българите. Анкета на телевизията показа, че повечето от тях биха преглътнали подобна такса. Основните мотиви са, че почивките там са по-евтини, сред плюсовете са храната, гледката и обслужването.

Експерти прогнозират, че въвеждането на новата такса може да предизвика негодуванието на Брюксел. Причината е, че то ще наруши един от основополагащите принципи на Европейския съюз – този за свободното преминаване на стоки и хора.

По данни на турооператорите, над 50 000 българи са избрали да изкарат почивните великденски дни в Гърция. Голяма част от тях ще слеят и предстоящите дни около Гергьовден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase