Снимка: Reuters

Тридесет години след катастрофата в Чернобилската АЕЦ проучване на общественото мнение показва, че 58 процента от руснаците одобряват ядрената енергетика, пише руският в. "Комерсант", позовавайки се на социологическия център ВЦИОМ.

Вестникът отбелязва, че през 1990 г., четири години след Чернобил, одобрението в Русия за ядрената енергия за мирни цели е било само 14 процента.

Още по темата

Делът на скептиците за сметка на това е намалял от 56 процента през 1990 г. на 28 на сто през 2016 г., а едва 20 процента от запитаните изключват възможността от повторна авария с мащабите на чернобилската в някой от руските ядрени обекти в близките една-две години.

Според 61 процента от запитаните най-сериозната последица от катастрофата е увеличението на заболеваемостта и смъртността, свързани с радиацията, 17 процента смятат, че това са пораженията върху околната среда, а 7 на сто от запитаните са на мнение, че основните негативни последствия още не са ясни и тепърва ще се проявяват.

Пълно доверие в ядрените технологии казват, че са изгубили само 3 процента от анкетираните, посочва "Комерсант".

Чернобилската катастрофа за дълго повлия на отношението на руснаците към темата, като породи значителни опасения за мащаба на заплахата за живота на хората в случая на аварии, както и за възможните екологични последствия, обясни пред вестника Юлия Баскакова, ръководител на изследователските проекти в Управлението за мониторингови и изборни изследвания към ВЦИОМ.

Данните от допитванията в последните години обаче показват, че равнището на емоционално напрежение намалява. Мнозинството от участниците в анкетите прагматично подкрепят развитието на атомната енергетика, аргументирайки се с това, че технологиите днес са много по-напреднали, допълни тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase