Снимка: архив Reuters

Изненадващо, но факт - британските мюсюлмани се чувстват по-тясно свързани със страната, отколкото изконното население на Острова. Това става ясно от проучване, което освен това е установило, че над половината от мюсюлманите са категорични - хомосексуалността трябва да бъде незаконна.

Въпреки че мюсюлманите във Великобритания се чувстали тясно свързани със страната, по-голямата част от тях биха предпочели децата им да получат ислямско обучение и да живеят спрямо шериата, пише "International Business Times".

Изследването, проведено от ICM показва, че над половината от мюсюлманите на Острова категорично не приемат, че хомосексуалността е легална. Като цяло във Великобритания само 5% са съгласни с това твърдение.

Мюсюлманите също така категорично не биха искали децата им да бъдат обучавани от хомосексуален учител в час.

Шаиста Гохир, председател на Мрежата на жените мюсюлманки във Великобритания заяви, че според нея резултатите от изследването сочели промяна в нагласите.

"Въпреки че те не приемат хомосексуалността от религиозна гледна точка, мюсюлманите са съгласни, че хората трябва да имат свободата и не бива да бъдат дискриминиани, а трябва да живеят живота си", заяви Шаиста.

Още по-важно е обаче, че 23% от мюсюлманите подкрепят въвеждането на шериата в някои части на Великобритания. Голяма част от тях пък категорично отсичат - "съпругите трябва винаги да се подчиняват на съпруга си". Близо една трета пък смятат, че е напълно в реда на нещата британски мюсюлманин да си има повече от една съпруга.

Предстои британската телевизия Chanel 4 да излъчи филмът "Както наистина си мислят британските мюсюлмани", който е направен на база на това изследване.

От филма става ясно, че 4% от британските мюсюлмани симпатизират на хората, които извършват самоубийствени атентати и също толкова смятат, че самоубийствените актове са приемлива форма на политически протест.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase