Кристина Фернандес де Кирхнер. Снимка: архив, Reuters

Аржентинският прокурор повдигна обвинения за пране на пари срещу бившия президент на страната Кристина Фернандес де Кирхнер, предадоха световните агенции.

Решението на прокурора Гилермо Марихуан се основава на свидетелските показания, получени в петък от бизнесмена Леонардо Фарина. В показанията, дадени според споразумение с прокуратурата, той обвинява президента Кирхнер и покойния й съпруг, бившия президент Нестор Кирхнер, в пране на пари и присвояване на обществени средства, съобщава Ройтерс.

Обвинен е и Хулио де Видо, дългогодишен съюзник на семейство Кирхнер и бивш министър на федералното планиране, съобщават местните вестници "Кларин" и "Насион", като се позовават на източници в прокуратурата.

По-рано по това дело беше задържан бизнесменът Ласаро Баес, тясно свързан със семейство Кирхнер. По време на тяхното управление компаниите на Баес получиха много договори от правителството.

Обвинението твърди, че компаниите са служили за пране а пари, а бившите президенти са получавали пари от тези операции. Баес твърди, че е невинен, отбелязва ТАСС.

Баес е споменат в скандала "Панамски документи", отбелязва Франс прес.
 

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase