Мигел Ариас Канете. Снимка: архив, Reuters

Испанският еврокомисар Мигел Ариас Канете е първият висш европейски функционер, чието име бе замесено в изтеклите в неделя документи за укриване на данъци в Панама.

Инвестиционна компания, в която неговата съпруга е съсобственик, се появява сред документите на "Мосак Фонсека", изтекли към германския вестник „Зюддойче цайтунг“.

Притежаването на акции в Панама обаче не е обявено в декларацията му за конфликт на интереси, която той е подписал при встъпването си в длъжност като европейки комисар за енергетиката и климата през ноември 2014 г. Там срещу името на жена му стоят две фирми – за земеделски стоки и рекламна агенция.

Още по темата

Според Европейската комисия Канете, който е бивш евродепутат и бивш земеделски министър, е посочил изчерпателно всички финансови зависимости и участия, които биха могли да представляват потенциален конфликт на интереси. Пропускането на панамската компания било, защото тя не е била активна от няколко години, още отпреди той да бъде избран за еврокомисар.

От кабинета му добавят, че той и съпругата му имат предбрачно споразумение за разделяне на имуществото, така че декларацията му съответства на етичния кодекс на Комисията, от който се ръководят членовете ѝ.

Подозрения за конфликт на интереси бяха причина и за скандала при избирането на комисаря. Тогава над половин милион души се подписаха под петиция до Европейския парламент с искане да не го одобрява с ресор климат и енергетика, заради участието му в две компании, добиващи и търгуващи с течни горива на Канарските острови и в автономния испански град Сеута. По време на кандидатското си изслушване, което беше най-драматичното от екипа на Юнкер, Канете заяви, че той, съпругата му и синът им са продали дяловете си в петролните компании, но отказа да изясни връзките на шурея си със същия бизнес.

Европейската комисия отказа да вземе отношение по участието на украинския президент Петро Порошенко в „Панамските досиета“. Комисията е партньор на Киев по пътя му към ЕС и той е чест гост на европейските лидери в Брюксел. Неин говорител поясни само, че борбата с корупцията е част от темите, по които двете страни работят.

Лидерът на социалистите в Европейския парламент Джани Питела писа днес на Жан-Клод Юнкер, че новото законодателно предложение за борба с данъчните измами, което Европейската комисия иска да внесе идната седмица, е недостатъчно.

Еврокомисията подготвя предложение, с което да задължи компаниите, които имат международна дейност, да огласяват информация за приходите си във всяка държава, в която работят. Социалистите искат да се декларират печалбите и собствеността и в държавите извън ЕС, в които развиват дейност. Така според тях ще се обхванат и офшорните зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase