Владимир Чижов. Снимка: архив, Reuters

"В обозрима перспектива ЕС няма да се разпадне", прогнозира от страниците на "Известия" посланикът на Русия в общността Владимир Чижов.

Единственият вариант ЕС да се свие е т.нар. Brexit - самият факт, че Великобритания насрочи референдум по въпроса за излизане от ЕС, и очакванията сочат "дълбоко разцепление в британското общество. Затова британският фактор очевидно отслабва единството на ЕС", както и "скорошните доста силни финансово-икономически трусове". Ако пък общността приеме в състава си Украйна или Турция, това ще е "тежък, може би прекомерен допълнителен товар за кораба на евроинтеграцията", отбелязва руският дипломат.

Той констатира в интервюто днешното "ненормално състояние на отношенията" между Русия и ЕС и споделя очаквания за "връщане към нормалните", но в "по-прагматичен вид, наистина базирани на взаимни интереси".

Във връзка с насрочени руско-европейски дипломатически разговори Чижов заявява, че Москва може да предложи на Брюксел своя "доста голям опит в борбата с терора в международен контекст (примерно в Сирия)", също и размяна на данни, но според него е рано да се говори за общи операции с Евросъюза.

Не бива да се разчита ЕС да предприеме военни операции за ликвидиране на петролния бизнес между Турция и групировката "Ислямска държава", но общността би трябвало по-активно "да следи финансовите потоци и икономическите връзки", очертаващи се в тези контакти, смята представителят на Русия в ЕС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase