Снимка: архив, Reuters

В България и в Хърватия се планират терористични нападения, а участници в тях безпрепятствено минават през тези страни. Това казва сръбският експерт по въпросите на тероризма професор д-р Драган Симеунович пред сръбското издание Newsweek.

Според Симеунович, макар че западните служби наблюдават Балканите и преди всичко Босна и Косово, те грешат, като не обръщат внимание на държави, в които няма много мюсюлмани.

"Екстремистите се възползват от този факт да крият в тях свои важни играчи. Страни като Хърватия и България не се набиват на очи на никого, не са в центъра на внимание на тези, които се занимават с въпросите, свързани с тероризма. В същото време в тези страни се планират терористични акции, участниците безпрепятствено преминават през тези страни", казва Симеунович.

В обширен материал на сръбското издание Newsweek се посочва, че на Балканите има редица терористични лагери с нисък интензитет. В тях поддръжници на "Ислямска държава" се обучават и проверяват издръжливостта си, както и решимостта си да се присъединят към терористите.

Това е само едно изречение от поверителните материали на френската полиция и тайните служби, с които Newsweek Srbija разполага. В тях има подробности за телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам – един от парижките камикадзета, погребан едва преди две седмици в предградие на Брюксел, само ден преди най-издирваният терорист в Европа – неговият брат Салах Абдеслам да бъде арестуван.

Част от поверителната информация са и номерата на мобилните телефони, използвани от техните роднини, приятели, SIM карти. Мароко, Белгия и Турция са били най-използвани, както и Балканите и по-специално Хърватия, Албания, България, пише сръбското издание, като подчертава, че Сърбия не е в списъка.

От документ на френското разузнаване става ясно по-точно, че терористите са използвали два мобилни телефона Самсунг, като в единия е имало SIM карта от Хърватия, а в другия – SIM карта от Албания. Разговорите са били много кратки – максимално 30 секунди, от което експертите заключават, че е ставало дума за бързи, оперативни заповеди и послания. Не е известно къде и как са били купени SIM картите, но подозренията са, че по пътя си от Сирия до Брюксел терористите са преминали през Хърватия, а преди това през Сърбия. Колко са били те, е трудно да се установи, но според някои оценки може да се говори за бройки от няколкостотин до няколко хиляди поддръжници на "Ислямска държава", които са се промъкнали сред бежанците и по този начин са стигнали до Европа.

От друг документ стана ясно, че Хасна Аид Булахсен – роднина на единия от терористите, която загина заедно с него в парижкото предградие Сен Дени, няколко пъти се е обаждала на мобилен телефон в Хърватия. Допълнителна проверка е установила, че той е бил с предплатена карта, която не е била регистрирана на ничие име, така че не се знае с кого е разговаряно, както и за какво е бил разговорът, пише сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase