Снимка: БТА

Усилията на президента на САЩ Барак Обама да води война едновременно на два фронта - срещу терористичната групировка "Ислямска държава" и с ръководството на Сирия, са "безумие и идиотизъм", заяви в интервю за "Ню Йорк таймс" претендентът за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп.

По думите на Тръмп ИД е "първостепенен проблем" за страната му и далеч по-сериозно застрашава интересите на САЩ, отколкото сирийският президент Башар Асад. Политикът упреква Обама и за това, че не използва всички налични средства за борба с екстремистката организация, чрез които би могъл примерно "да й отнеме петрола".

В 100-минутното интервю Тръмп критикува и политиката на германския канцлер Ангела Меркел спрямо кризата с мигрантите, като заявявайки, че тя разрушава Германия със "своята наивността, ако не и нещо по-лошо".

Според Тръмп Обама е пропуснал и шанса да убеди Иран да упражни натиск върху Северна Корея, принуждавайки Пхенян да ограничи амбициите си в сферата на ядрените оръжия. По повод сделката за ядрената програма на Иран той казва. "Ако имахме на масата за преговори хора с мозък и малко от малко умение да се пазарят, те биха включили в текста на споразумението допълнителен ангажимент", заявява републиканецът.

Тръмп твърди, че Китай също "има влияние върху Северна Корея, но никога няма да го признае, защото тайничко ни се присмива”. По думите на американския политик, САЩ трябва да останат донякъде "непредсказуеми", градейки отношения с Пекин. Точно затова той по принцип засега не разгласява позицията си по въпроса за използване на военна сила в Южнокитайско море.

"Не искам те (китайците) да знаят какво мисля", обяснява Тръмп. "Хората невинаги схващат, че имаме огромна икономическа власт над Китай. Тази власт е търговията", добавя той, като изтъква, че при всяко положение Вашингтон трябва да използва търговски лостове в отношенията с Пекин.

Ако бъде избран за президент на САЩ, Тръмп обещава да спазва текста за взаимна отбрана от устава на НАТО, но същевременно не вижда основания да се акцентира върху мнимата заплаха от страна на Русия, посочва ТАСС. Според претендента за републиканската номинация, най-актуално за алианса ще е да насочи внимание към борбата срещу тероризма.

За европейските страни руският петрол и газът са по-важни от Украйна и от уреждането на кризата в тази страна, твърди милиардерът в интервюто си. "Ние се борим за Украйна, но никой друг не се бори за Украйна, освен самата Украйна. Това не ми изглежда справедливо и логично", заявява претендентът за републиканската президентска номинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase