Снимка: Reuters

Наджим Лашрауи, който извърши самоубийствен атентат в Брюксел, е бил образцов ученик в католическо училище в белгийската столица, предаде Ройтерс.

Лашрауи е заподозрян също, че е изработил коланите с експлозиви, използвани при атентатите в Париж през ноември миналата година.

Източници от силите за сигурност съобщиха пред местни медии, че 25-годишният Лашрауи е един от извършилите самоубийствен атентат на летището. Той е един от тримата мъже на публикуваната от полицията снимка, направена от охранителна камера.

Още по темата

"Наджим Лашрауи беше много добър ученик", заяви Вероника Пелегрини, директорка на гимназията на Светото семейство, намираща се в етнически смесения източен квартал на Брюксел Схарбек.

Бъдещият атентатор никога не е имал проблеми с уроците през шестте години на обучението си. Той завършва през 2009 г. и оттогава в училището нямат новини за него.

Белгийската прокуратура съобщи, че ДНК на Лашрауи е била открита в жилища, използвано от извършителите на атентатите в Париж миналата година. През 2013 г. той заминал за Сирия.

Според белгийски медии той има техническо образование, което може да означава, че е бил оръжейникът на операцията. Пелегрини обаче каза, че той не е получил техническото си образование в ръководената от нея гимназия.

Лашрауи е влязъл в Австрия от Унгария с кола, управлявана от терориста Салах Абдеслам, основен заподозрян за атентатите в Париж, който беше арестуван в Брюксел миналата седмица.

Като всички други ученици бъдещият атентатор е посещавал задължителните часове по католицизъм. В Белгия мюсюлмански ученици често посещават католически училища, които понякога се смятат за по-консервативни или за по-специални от държавните училища, отбелязва Ройтерс. На 12-годишна възраст предполагаемият ръководител на атентаторите от Париж Абделхамид Абауд е спечелил стипендия за елитно католическо училище.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase