Снимка: Bulgaria On Air

Проблемът в Сирия не е кризата в самата нея, а борбата за страната. Това коментира Мохамед Ибрахим от Асоциация на сирийците в България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Една от главните причини за избухването на този конфликт е това, че Сирия отказа през нея да минават тръби от Катар за Европа и по този начин да бъде ударена руската икономика, смята той. По думите му това е и причината Русия да участва на страната на сирийските войски в борбата срещу тероризма и външната агресия.

"Русия не защитава само сирийския народ и Сирия, а и себе си, защото тя беше една от целите за тази война", уточни той.

Войната в Сирия не е само вътрешен конфликт, а и международен, това е борба между между Изтока и Запада, смята Ибрахим.

"Сега стигаме до момент, който може да има политическо решение, защото вече е в ход. Вече е уговорено между президента на САЩ Барак Обама и руския му колега Владимир Путин разрешаването на сирийската криза и затова се изтеглят една част от самолетите на Русия от Сирия, а не цялата мощ на руската авиация", посочи Ибрахим.

Не са верни спекулациите, че Русия и САЩ са се договорили и има заговор срещу сирийското правителство и сирийския президент Башар ал Асад. Руските сили не са напуснали Сирия и продължават да защитават небето й.

От друга страна борбата срещу тероризма, ДАЕШ и Ал Носра продължава, добави той. По думите му и в момента руските самолети бомбардират цели в Палмира. Помагат да се върне контролът на армията върху перлата на Изтока - Палмира.

Ако наистина сирийският народ беше въстанал срещу правителството си нямаше сила на света, която щеше да го спаси, смята той.

"Факт е, че за 5 години една част от сирийския народ с помощта на терористи от цял свят и Запада не са могли да преборят властта в Сирия, това означава, че по-голяма част от сирийския народ подкрепя властта си. Трябва да оставим сирийският народ да избира. Ако избира Башар Асад - това е неговата демокрация. Не трябва всички държави по света да участват във вътрешния проблем на Сирия", добави той.

4,6 млн. души са напуснали Сирия по данни на ООН от вчера. По-голямата част от сирийците са около страната, за да могат да се приберат след конфликта, коментира Ибрахим.

"В Турция има около 2 млн., в Ливан има около 1,1 млн., в Йордания има около 900 хил., има и в Ирак, и в Египет. В Европа няма и 500 хил. сирийци. Тези милиони, които идват в Европа, не са само сирийци. Тези хора бягат заради война. 99% са избягали от терористите, а не от режима. В цяла Сирия имаше огнища на тероризъм - местни групировки, но и чужди", посочи още той.

Според Ибрахим терористите нахлуват в Сирия от Турция. Той се позова на данни от Европол, според които най-малко 1000 терориста месечно влизат от страна на Турция в Сирия. По думите му петролът на ДАЕШ го купуват турски фирми и отива в пристанищата на Средиземно море, а след това в Европа и т.н. Но този петрол беше бомбардиран, благодарение на руската авиация, уточни Ибрахим.

Богатството на ДАЕШ намалява в областта на Сирия и Ирак и заради това се местят в Либия, добави още експертът.
 

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase