Снимка: Reuters

Дни след като пое контрола над най-големия опозиционен вестник "Заман", турското правителство взе управлението и над информационна агенция "Джихан". Съдът назначи трима синдици в ръководството на медията.

"Джихан", както и "Заман", са близки до движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на правителството през 2013 г. и опити за подкопаване на властта.

През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен.

Преминаването на вестник "Заман" в ръцете на управляващите предизвика серия протести в края на миналата седмица. Стигна се и до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ срещу недоволните.

В официалната си позиция след полицейския щурм в редакцията от вестника коментираха: "Преминаваме през най-мрачните дни на свободата на словото, което е важен знак за наличието на демокрация и върховенство на закона".

Ден по-късно вестникът рязко смени редакционната си политика и вече е с ясно изразена проправителствена позиция. Решението на турското правителство да превземе вестник "Заман" бе разкритикувано от САЩ и ЕС, коментира АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase