Снимка: архив Reuters

Белият дом разкритикува турското правителство за превземането на опозиционния вестник "Заман".

Както Dnes.bg писа турските власти решиха да поемат контрола над в. "Заман", най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турски съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски.

Още по темата
Заради решението на турското правителство в Истанбул избухнаха протести, а турската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Според някои информации вестникът е свързан с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Той и движението му Хизмет са обвинявани от Анкара, че са се опитали да дестабилизират ситуацията в Турция през лятото на 2013 г. и че подкопават властта.

Белият дом определи като неприемливи действие назначаването на синдици в медии и повдигането на обвинения срещу журналисти. "Ние призоваваме турското правителство да гарантира пълното зачитане на справедлив процес и равно отношение пред закона", призоваха американските власти.

Те допълниха, че турските власти трябва да гарантират универсалните демократични ценности, залегнали в конституцията на Турция, включително свободата на словото, на събранията и печата.

"В едно демократично общество, критичните становища трябва да бъдат насърчавани, а не потискани", подчертава Белият дом.

Междувременно турските полицейски части за борба с безредиците използваха отново сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсването на стотици протестиращи, събрали се пред редакцията на опозиционния вестник в Истанбул,  съобщи от мястото фотограф на AFP.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase